El Festival

Vilassar de Noir neix amb la voluntat d’explicar i analitzar el gènere negre des de les diferents manifestacions artístiques: literatura, còmic, cinema, teatre, i la música.

Vilassar de Noir pretén esdevenir un punt de trobada entre els autors de gènere negre i els afeccionats que segueixen els seus treballs. Contribuir a la visibilitat de la literatura i el cinema negre nacional i generar debats al voltant de temes recurrents del gènere amb les aportacions dels autors més importants del panorama actual.

Vilassar de Noir vol posar a disposició dels amants de la literatura i el cinema negre els principals autors literaris i directors de cinema, partir de la participació en xerrades, taules rodones i presentacions de les seves obres.

Fer accessibles aquests autors mentre es contribueix al debat d’un gènere en expansió que aspira a descriure la nostra societat i que compta sempre amb una mirada crítica al món que ens envolta. Conèixer la visió dels creadors a través de les seves obres i fomentar el pensament crític en els amants del gènere. Fomentar la lectura i l’amor pels llibres, la literatura, el cinema i la música a través d’obres d’interès i de qualitat.

Gràcies a la feina d’algunes editorials, escriptors, llibreters i mitjans de comunicació, el gènere negre en català i en castellà guanya lectors dia a dia. Es tracta de seguidors fidels del gènere, entesos i amb ganes d’aprofundir tant en la literatura negra com en les diferents manifestacions d’un gènere en expansió que necessita canals de difusió potents per compartir tot el que s’està fent relacionat amb el gènere negre.

Festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir

Vilassar de Noir vol fer visible tot aquest treball i arribar a un públic més ampli. Anar més enllà dels llibres i la literatura i crear una massa crítica capaç de valorar el gènere negre en tota la seva magnitud.

Els festivals són una extraordinària oportunitat per esdevenir un punt de trobada accessible i amable entre autors, directors, actors i afeccionats al gènere, sobretot a partir de xerrades, taules rodones i presentacions amb els principals autors nacionals.

És partir de la implicació de l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, i de tot el seu govern amb la cultura i la seva clara voluntat de dinamitzar l’activitat cultural a Vilassar de Mar i de tota la zona costanera del Maresme,  que sorgeixen converses amb Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, editorial especialitzada en novel·la negra en català, per crear un esdeveniment que aglutinés les diferents manifestacions del gènere negre, com la literatura, el cinema, el teatre i el còmic. La connexió entre totes les parts va ser immediata i des del primer moment la passió per desenvolupar un festival a l’alçada ha estat el motor que ha empès la feina.

Vilassar de Noir vol ser un esdeveniment que representi Vilassar de Mar al món de la creació i l’art, a més de fomentar l’activitat literària i lectora i descobrir al públic les virtuts d’un gènere que compta amb una rica activitat al país.